English|Español


Other languages:    

Pressemeddelelse fra TheColorOrange, 25. august 2008

 

Olympiske tømmermænd – pressen burde gribe i egen barm!

 

”Det er hykleri af værste skuffe, når pressen undrer sig over at der ikke har været mere om menneske­rettigheders i Kina under OL. Sandheden er at de 20.000 sportsjournalister i Beijing gik fuldstændig i selvsving omkring sportspræstationerne. De har ageret som en flok efterskoleelever på Roskilde-festivalen”, udtaler Jens Galschiøt som sammen med den kinesiske demokratibevægelse i Hongkong står bag projektet TheColorOrange.net.

Kina kunne ikke have ønsket sig en bedre jubeldækning af OL. Det bringer minder om mediernes dækning af OL i Berlin 1936. Mediernes opgave er at informere de millioner af OL-interesserede om sports­resul­taterne, men også om at OL denne gang er blevet afholdt i et totalitært diktatur med massiv undertrykkelse af menneskerettighederne. Her har de mange sportsjournalister svigtet totalt. Kritiske spørgsmål til sports­folkene, de fremmødte politikere og de kinesiske myndigheder har stort set været fraværende. Usain Bolt havde under sine 3 legendariske løb et orange armbånd på, som netop kan være et ’hemmeligt’ signal om at der er noget galt med menneskerettighederne i Kina. Måske var det tilfældigt, men det er bemærkelsesværdigt at journalisterne undlod at spørge ham om det. Det virker som om de har pålagt sig kollektiv selvcensur.

Der har ellers været mange aktioner i Beijing med aktivister der har forsøgt at hænge bannere op osv. De er alle blevet arresteret og sendt ud af landet. Også disse aktioner har kun været omtalt sporadisk.

En del har brugt orange som signalfarve, hvor mange ved vi ikke, da de journalister der skulle holde øje med det kun har interesseret sig for sport. Da det ifølge IOC’s regler ikke er tilladt atleter at bære synlige politiske symboler, kan de derfor ikke selv sige hvorfor de bærer orange.

TheColorOrange.net gruppen i Danmark har ansøgt de kinesiske myndigheder om at få lov til at demonstrere i de ’tilladte’ områder. Vi har sendt 10 rykkere til Beijing og mødt personligt op på den kinesiske ambassade i København. Men de vil ikke besvare vores anmodning om visa og muligheden for at demonstrere lovligt. Myndig­hederne siger at 77 har ansøgt og 77 har fået afslag. Men det er vel kun toppen af isbjerget. Hvor mange har de mon bare totalt ignoreret som os? Hvorfor har journalisterne ikke boret i det spørgsmål??

Alle medier har tilsyneladende haft én eller to journalister til at dække den kritiske del af OL. Det har selvfølgelig udløst nogle kritiske reportager, men de har været få og sporadiske.

Operationen lykkedes – patienten døde. Vi må indrømme at vores ambition om at få atleterne og andre til at bruge orange foran TV-skærmene for at sætte fokus på menneskerettighederne i Kina kun delvis er lykkedes. Selv om flere sportsfolk, bl.a. Usain Bolt har båret et orange armbånd, har interessen fra pressen været til at overse. Det er her, vi fra TheColorOrange.net projektet har fejlvurderet. Vi troede at sportsjournalister var interesseret i andet end sport og at de ville gribe enhver lejlighed til at bringe en historie om atleter der kunne tænkes at kritisere Kina. Denne tillid til journalisterne har vist sig at være en akilleshæl for vores projekt om at bruge orange under OL 2008.

Til gengæld er det er lykkedes os græsrødder i hele verden at sætte menneskerettighederne på dagsordenen i tiden op til OL, hvor langt de fleste artikler har haft en Kina-kritisk vinkel.

The ColorOrange kampagnen har været en stor succes, indtil de 16 dage hvor OL-feberen gik i selvsving. Overalt i verden har lokale grupper lavet Orange aktiviteter. Vores webside har haft 270.000 besøgende. Projektet har været omtalt i over 20.000 medier.

”Farven orange kan måske også i fremtiden bruges både i og uden for Kina som signalfarve til forsvar af menneskerettighederne. Så alt i alt er vi tilfredse med projektet”, udtaler idémanden bag TheColorOrange Jens Galschiøt og slutter: ”Vi lukker nu projektet ned, men vil lade vores www.TheColorOrange.net side fungere interaktivt, så den kan bruges som inspiration for alle der vil bruge orange som signalfarve.”

****************

Uddybende oplysninger, fotos, video om de Orange aktiviteter: http://www.TheColorOrange.net

Kontakt til TheColorOrange.net i Danmark:

Jens Galschiøt, Banevænget 22, DK-5270 Odense N

Tlf. +45 6618 4058, fax +45 6618 4158, mobil +45 4044 7058, e-mail: Contact@TheColorOrange.net

Kontakt til Hongkong Alliance (demokratibevægelsen i Hongkong):

Sekretær Ocean Fung +852 2782 6111, e-mail contact@alliance.org.hk, internet www.alliance.org.hk

 


Back to:

Warning: opendir(/customers/thecolororange.net/thecolororange.net/httpd.www/files/): failed to open dir: No such file or directory in /customers/9/f/6/thecolororange.net/httpd.www/index.php on line 205

3 de setiembre: Resaca Olímpica - Autocrítica de la prensa sería apropiada

16 de agosto: Usain Bolt ha usado un brazalete naranja en su record Olímpico de los 100m en Pekín


13 de agosto: Rafael Nadal lleva una cinta del pelo naranja en Pekín


7 de agosto: Solicitud para poderse manifestar en Pekín


6 de agosto: ¿La página web oficial hakeada?


17 de julio: Vuelta de Francia y TheColorOrange a Narbonne, fotos


2 de julio: Carta abierta a 30.000 miembros de parlamentos

 


10 de junio: The Color Orange os necesita para crear un viento Naranja en China Haz click para más información sobre los grupos de colaboración Color Orange 


Videos y otra información sobre las actividades en Hong Kong


12- 15 de mayo: Comité Olímpico holandés teme que Holanda sea tomada como rehén de Orange en Pekín 2008


8 de mayo: Buenos consejos sobre como llevar el color naranja durante las Olimpiadas de 2008

 


8 de mayo: el COI está intantando evitar cualquier manifestación política en Pekín


30 de abril: La Columna de la Infamia pintada de Naranja. Ver las fotos


30 de abril:

A pesar de la expulsión el Movimiento Democrático

seguirá y comenzará hoy a pintar

La Columna de la Infamia de Naranja


28 de abril de 2008: Declaración del equipo ColorOrange al que se le denegó la entrada a Hong Kong


A Jens Galschiot y al grupo Orange se les ha denegado la entrada a Hong Kong. Ellos han vuelto a Dinamarca. Divulgaremos más información lo más pronto posible. Leer más


Video de la BBC sobre

los activistas en Grecia


17 de abril: La Antorcha Olímpica será

recibida con acciones naranja cuando llegue a China


La pluma es más fuerte que la espada


Ayúdanos

a realizar acciones Naranjas

cuando la Antorcha Olímpica continúe

Más….


28 de marzo 2008

La policía griega prohíbe la ropa naranja durante el relevo de la Antorcha Olímpica

Activistas daneses parados por la policía griega

A 10 activistas Naranja se les ha prohibido seguir a la Antorcha Olímpica en Grecia. Fueron parados a 70 kilómetros de la ciudad de Larissa, donde se tenía previsto realizar un acto pacífico en el Relevo de la Antorcha.


Acción Naranja a la

ceremonia de encender 

la Antorcha Olímpica

 

Atenas:

Hemos enviado un equipo

a Grecia para asistir a

la ceremonia de encendido

de la Antorcha Olímpica

en la antigua Olímpia el 24 de marzo.

Los días siguientes nuestro equipo

seguirá la ruta de la Antorcha en Grecia.

Leer más


El movimiento democrático chino apoya la campaña

The Color Orange

La Alianza de Hong Kong, una de la mayores

 fuerzas motrices del movimiento democrático chino

ha decidido de apoyar las manifestaciones Naranja.

Véase  Noticias

 

 


 

  Llamado de apoyo

Apoyar la idea

Canción de The Color Orange

Lista de soportadores

Sugerir a tus amig@s

Enlaces sobre
los derechos humanos en China

 

Preguntas más frecuentes
sobre The Color Orange


Apoya el proyecto transmitiendo
el llamado a tu lista de contactos


3345025
visits since Jan. 2008