English|Español


Other languages:  

Teaser udsendt til den danske presse d. 28/4 kl. 15:40

 

Vi sender hermed denne kopi af en klage, vi for et øjeblik siden sendte til udenrigsministeriet.

Sidste nyt fra Hong Kong er, at Albert Ho fra demokratibevægelsen, som også er parlamentsmedlem i Lesgo, har besluttet at lave en klagesag og anlægge retssag mod Hong Kongs myndigheder for at få omstødt udvekslingen. Der har i løbet af dagen været en sit-down-demonstration foran regeringskontorerne, som prominente medlemmer af demokratibevægelsen havde arrangeret og deltog i.

 

Venlig hilsen,

The Color Orange Office

6618 4058

4044 7058 (mobil Jens Galschiøt)

 

28/4 14.30 Klage sendt til udenrigsministeriet

 

Vi har været i kontakt med følgende personer i udenrigsministeriet i forbindelse med denne klage:

Udenrigsministeriets hovednummer: 3392 0000

Michael Brod - afdeling for personalesager: micbra@um.dk

 Sus Ulbæk – Alla, Asien/Latinamerikasektionen: 3392 0957

Ole Neustrup – udenrigsministeriets borgerservice: 3392 1112, oleneu@um.dk

Generalkonsul Hong Kong, Jørgen Møller: +852 2827 8101

 

Klage over ambassades/konsulats indsats i forbindelse med udvisning i Hong Kong forløb.

 

Vi ankom 4 personer fra The Color Orange gruppen til Hong Kong den 26. april.

 

3 af os blev umiddelbart efter ankomst interneret på immigrationsmyndighedernes kontor, angiveligt til et sikkerhedstjek (se vedlagte klage og beskrivelse til Hong Kongs myndigheder, http://www.thecolororange.net/uk/page152 ), og vore telefoner blev konfiskeret.

 

Da vi efter 3 timers forhør fik at vide, at vi ikke kunne komme ind i Hong Kong af ”immigrationsmæssige årsager”. Vi fik lov til at låne immigrationsmyndighedernes telefon og ringede straks til det danske konsulat, hvor vi blev viderestillet til udenrigsministeriet i Danmark. De kontaktede generalkonsul Jørgen Møller, som ringede til os gennem immigrationsmyndighedernes telefon. Vi satte ham ind i sagen, og fortalte at vi var udvist, at vi ikke vidste hvorfor, og at vi gerne ville have hjælp til dels at få en forklaring, dels at undgå at blive sendt tilbage med flyveren.

 

Vi fik hans telefonnummer og bad gennem immigrationsmyndighederne chefen for lufthavnen, L. Y. Chan, om at kontakte ham. Siden hørte vi ingenting før vi fik at vide af immigrationsmyndighederne, at generalkonsulen havde godkendt vores udvisning!! Vi undrede os meget og lånte igen immigrationsmyndighedernes telefon, så vi kunne ringe til ham. Han fortalte, at han havde talt med lufthavnsmyndighederne, og at han heller ikke kunne få en begrundelse for, hvorfor vi var blevet udvist, og at vi skulle rette os efter myndighedernes afgørelse.

 

Vi havde i mellemtiden selv kontaktet pressen i Hong Kong (som stod udenfor og ventede på os), samt advokaten for demokratibevægelsen Albert Ho (som netop er ekspert i human right sager), der i modsætning til vores egen generalkonsul kom til lufthavnen for at hjælpe os. Advokaten blev imidlertid afvist at komme ind i lufthavnen for at tale med os.

 

Denne sag er blevet tophistorie i samtlige medier i Hong Kong, da det er første gang at man har afvist rejsende, der blot vil besøge demokratibevægelsen og hjælpe med at sætte fokus på menneskerettighederne i Kina. Vi vil gerne understrege, at vi før har været i Hong Kong for at deltage i lignende aktiviteter, både i forbindelse med hand-over i 1997, hvor vi opstillede skulpturen ”the Pillar of Shame”, og for nogle år siden under WTO-mødet, hvor vi lavede en kunstinstallation i Hong Kong. Denne gang var vi i Hong Kong for at understøtte ”the Color Orange” projektet (www.thecolororange.net) ved sammen med demokratibevægelsen at male skamstøtten orange.

 

Vi undrer os over den manglende støtte fra udenrigsministeriet. Vi forstår ikke, at den danske konsul ikke med det samme kom ud til lufthavnen og krævede adgang til os. Vi forventede at han sørgede for at få en begrundelse for vores hjemsendelse, og at han i det mindste stoppede hjemsendelsen til han havde fået en gyldig begrundelse og indtil vores advokat kunne få adgang til lufthavnen.

 

Vi undrer os ydermere over, at da sagen om udvisningerne har været forsidestof i Hong Kong og det meste af det sydlige Asien, at det danske udenrigsministerium ikke har taget affære og blandet sig i sagen. Der er jo trods alt tale om 3 danskere, som er blevet udvist uden begrundelse, fra at land som Danmark har en aftale med omkring fri indrejse for danskere (uden visum).

 

Vi mener sammen med vores advokat i Hong Kong, at vi er blevet ulovligt udvist af Hong Kong, og forventer nu, at det danske udenrigsministerium træder i karakter og protesterer imod udvisningen af 3 danskere. Det er helt utilstedeligt, at vi og demokratibevægelsen i Hong Kong skal køre denne meget principielle sag alene uden støtte fra de officielle danske myndigheder.

 

Danmark er for øjeblikket i gang med en større diskussion om, hvordan det officielle Danmark skal forholde sig til OL – boykot eller ej – og udenrigsministeriet har flere gange udtalt, at man skal bruge OL situationen til en kritisk dialog med Kina. Men på baggrund af ovenstående forløb, kan vi ikke se, at det danske udenrigsministerium og konsulatet har nogen som helst intentioner og vilje til at gå ind i en kritisk dialog med Kina omkring menneskerettigheder og ytringsfrihed. Vi vil i den forbindelse gøre opmærksom på, at 2 af os havde internationalt pressekort, som vi fremviste til myndighederne.

 

Den manglende danske reaktion er slående set i lyset af hvordan Frankrig reagerede, da den franske formand for Journalister uden Grænser forsøgte at slukke OL faklen i Grækenland. Her støttede den franske præsident Sarkozy op omkring kritikken af Kina og forsvaret for sin egen borgers ret til at blande sig i diskussionerne. Og her er der oven i købet tale om et klart ulovligt angreb mod faklen.

Men måske er det sådan at man skal være fransk statsborgere for at kunne forvente, at ens land bakker én op i forbindelse med demokratidiskussioner.

 

I vores sag er der tale om en fredelig og legal kunstmanifestation lavet i samarbejde med en hel legal  (i Hong Kong) organisation, den Kinesiske Demokratibevægelse, så man må kunne forvente, at den danske stat bakker op omkring demokratibevægelsens og vores krav om fortsat fri indrejse til Hong Kong og fortsat respekt for ytringsfrihed i Hong Kong. Hvis ikke man gør dette, kommer man til at begrænse den kinesiske demokratibevægleses muligheder for at invitere samarbejdspartnere til Hong Kong fra vesten.

 

Vi har netop fået at vide af udenrigsministeriet, at de ikke udtaler sig om personsager uden personernes tilladelse. Vi vil hermed give udenrigsministeriet fuld tilladelse til at udtale sig i vores personsag.

 

Med venlig hilsen

 

Jens Galschiøt

Tlf. 66184058 / 66144038 / 40447058

 

Kasper G. Markus og Lasse G. Markus


Back to:

Warning: opendir(/customers/thecolororange.net/thecolororange.net/httpd.www/files/): failed to open dir: No such file or directory in /customers/9/f/6/thecolororange.net/httpd.www/index.php on line 205

26 August: Olympic hangover – Media self criticism would be seemly


16 August: Usain Bolt wearing orange bracelet to the Olympic 100m gold record-breaking victory in Beijing


13 August: Rafael Nadal wearing an orange headband in Beijjing


7 August: Application for permission to demonstrate in the 3 special protest zones during OG in Beijing 2008


6 August: China’s OG website hacked ??


17July: Tour de France and TheColorOrange in Narbonne, photos


2 July: Open letter to the participants of the OG2008 distributed to about 30,000 MPs all over the world.


10 June: The Color Orange needs you!! to make an Orange wind blow in China. Click here for more information about The Color Orange supporting groups 


Videos and other information about the activities in Hong Kong


12-15 May: Link to article about this case: The Dutch Olympic Committee fears that The Netherlands will be taken as Orange hostage in Beijing 2008.


8 May: Advises about the use of The Color Orange at the Olympics in Beijing 2008, and the IOC’s latest words of restrictions and dress-code.


8 May: IOC is trying to avoid political manifestations during OG 2008.


30 April: The Pillar of Shame painted orange. See the photos


30 April:  Make pieces of orange cloth and tie them on to sculptures all over the cities where you live and give moral support to the Chinese democracy fighters.


28 April: Declaration  

from TheColorOrange team that was refused entrance into Hong Kong


TheColorOrange in Hong Kong

26 April to 6 May
See all the latest news and pictures
of our orange activities in Hong Kong
when the Olympic Torch arrives


BBC TV about 

TheColorOrange in Greece

17 April: Olympic Torch will be met

with orange actions when it comes to China


14 April: The pen is stronger than the sword


28 March 2008

Greek police bans orange clothes
  during Olympic Torch Relay

Danish activists stopped by the Greek police


The Chinese democracy

 movement backs

The Color Orange Campaign

The Hong Kong Alliance, one of the cornerstones

 of the Chinese democracy movement has now

decided to join the orange manifestations.

see  News

 

 


   Appeal of support    

Support the idea

Song of The Color Orange

List of supporters

Notify your friends

Links about
the human rights in China

Frequently asked questions
about The Color Orange

Support the project by sending
the appeal to your own mailing list


3401713
visits since Jan. 2008