English|Español


Other languages:    

Pressemeddelelse fra TheColorOrange, 25. august 2008

 

Olympiske tømmermænd – pressen burde gribe i egen barm!

 

”Det er hykleri af værste skuffe, når pressen undrer sig over at der ikke har været mere om menneske­rettigheders i Kina under OL. Sandheden er at de 20.000 sportsjournalister i Beijing gik fuldstændig i selvsving omkring sportspræstationerne. De har ageret som en flok efterskoleelever på Roskilde-festivalen”, udtaler Jens Galschiøt som sammen med den kinesiske demokratibevægelse i Hongkong står bag projektet TheColorOrange.net.

Kina kunne ikke have ønsket sig en bedre jubeldækning af OL. Det bringer minder om mediernes dækning af OL i Berlin 1936. Mediernes opgave er at informere de millioner af OL-interesserede om sports­resul­taterne, men også om at OL denne gang er blevet afholdt i et totalitært diktatur med massiv undertrykkelse af menneskerettighederne. Her har de mange sportsjournalister svigtet totalt. Kritiske spørgsmål til sports­folkene, de fremmødte politikere og de kinesiske myndigheder har stort set været fraværende. Usain Bolt havde under sine 3 legendariske løb et orange armbånd på, som netop kan være et ’hemmeligt’ signal om at der er noget galt med menneskerettighederne i Kina. Måske var det tilfældigt, men det er bemærkelsesværdigt at journalisterne undlod at spørge ham om det. Det virker som om de har pålagt sig kollektiv selvcensur.

Der har ellers været mange aktioner i Beijing med aktivister der har forsøgt at hænge bannere op osv. De er alle blevet arresteret og sendt ud af landet. Også disse aktioner har kun været omtalt sporadisk.

En del har brugt orange som signalfarve, hvor mange ved vi ikke, da de journalister der skulle holde øje med det kun har interesseret sig for sport. Da det ifølge IOC’s regler ikke er tilladt atleter at bære synlige politiske symboler, kan de derfor ikke selv sige hvorfor de bærer orange.

TheColorOrange.net gruppen i Danmark har ansøgt de kinesiske myndigheder om at få lov til at demonstrere i de ’tilladte’ områder. Vi har sendt 10 rykkere til Beijing og mødt personligt op på den kinesiske ambassade i København. Men de vil ikke besvare vores anmodning om visa og muligheden for at demonstrere lovligt. Myndig­hederne siger at 77 har ansøgt og 77 har fået afslag. Men det er vel kun toppen af isbjerget. Hvor mange har de mon bare totalt ignoreret som os? Hvorfor har journalisterne ikke boret i det spørgsmål??

Alle medier har tilsyneladende haft én eller to journalister til at dække den kritiske del af OL. Det har selvfølgelig udløst nogle kritiske reportager, men de har været få og sporadiske.

Operationen lykkedes – patienten døde. Vi må indrømme at vores ambition om at få atleterne og andre til at bruge orange foran TV-skærmene for at sætte fokus på menneskerettighederne i Kina kun delvis er lykkedes. Selv om flere sportsfolk, bl.a. Usain Bolt har båret et orange armbånd, har interessen fra pressen været til at overse. Det er her, vi fra TheColorOrange.net projektet har fejlvurderet. Vi troede at sportsjournalister var interesseret i andet end sport og at de ville gribe enhver lejlighed til at bringe en historie om atleter der kunne tænkes at kritisere Kina. Denne tillid til journalisterne har vist sig at være en akilleshæl for vores projekt om at bruge orange under OL 2008.

Til gengæld er det er lykkedes os græsrødder i hele verden at sætte menneskerettighederne på dagsordenen i tiden op til OL, hvor langt de fleste artikler har haft en Kina-kritisk vinkel.

The ColorOrange kampagnen har været en stor succes, indtil de 16 dage hvor OL-feberen gik i selvsving. Overalt i verden har lokale grupper lavet Orange aktiviteter. Vores webside har haft 270.000 besøgende. Projektet har været omtalt i over 20.000 medier.

”Farven orange kan måske også i fremtiden bruges både i og uden for Kina som signalfarve til forsvar af menneskerettighederne. Så alt i alt er vi tilfredse med projektet”, udtaler idémanden bag TheColorOrange Jens Galschiøt og slutter: ”Vi lukker nu projektet ned, men vil lade vores www.TheColorOrange.net side fungere interaktivt, så den kan bruges som inspiration for alle der vil bruge orange som signalfarve.”

****************

Uddybende oplysninger, fotos, video om de Orange aktiviteter: http://www.TheColorOrange.net

Kontakt til TheColorOrange.net i Danmark:

Jens Galschiøt, Banevænget 22, DK-5270 Odense N

Tlf. +45 6618 4058, fax +45 6618 4158, mobil +45 4044 7058, e-mail: Contact@TheColorOrange.net

Kontakt til Hongkong Alliance (demokratibevægelsen i Hongkong):

Sekretær Ocean Fung +852 2782 6111, e-mail contact@alliance.org.hk, internet www.alliance.org.hk

 


Back to:

Warning: opendir(/customers/thecolororange.net/thecolororange.net/httpd.www/files/): failed to open dir: No such file or directory in /customers/9/f/6/thecolororange.net/httpd.www/index.php on line 205

26 August: Olympic hangover – Media self criticism would be seemly


16 August: Usain Bolt wearing orange bracelet to the Olympic 100m gold record-breaking victory in Beijing


13 August: Rafael Nadal wearing an orange headband in Beijjing


7 August: Application for permission to demonstrate in the 3 special protest zones during OG in Beijing 2008


6 August: China’s OG website hacked ??


17July: Tour de France and TheColorOrange in Narbonne, photos


2 July: Open letter to the participants of the OG2008 distributed to about 30,000 MPs all over the world.


10 June: The Color Orange needs you!! to make an Orange wind blow in China. Click here for more information about The Color Orange supporting groups 


Videos and other information about the activities in Hong Kong


12-15 May: Link to article about this case: The Dutch Olympic Committee fears that The Netherlands will be taken as Orange hostage in Beijing 2008.


8 May: Advises about the use of The Color Orange at the Olympics in Beijing 2008, and the IOC’s latest words of restrictions and dress-code.


8 May: IOC is trying to avoid political manifestations during OG 2008.


30 April: The Pillar of Shame painted orange. See the photos


30 April:  Make pieces of orange cloth and tie them on to sculptures all over the cities where you live and give moral support to the Chinese democracy fighters.


28 April: Declaration  

from TheColorOrange team that was refused entrance into Hong Kong


TheColorOrange in Hong Kong

26 April to 6 May
See all the latest news and pictures
of our orange activities in Hong Kong
when the Olympic Torch arrives


BBC TV about 

TheColorOrange in Greece

17 April: Olympic Torch will be met

with orange actions when it comes to China


14 April: The pen is stronger than the sword


28 March 2008

Greek police bans orange clothes
  during Olympic Torch Relay

Danish activists stopped by the Greek police


The Chinese democracy

 movement backs

The Color Orange Campaign

The Hong Kong Alliance, one of the cornerstones

 of the Chinese democracy movement has now

decided to join the orange manifestations.

see  News

 

 


   Appeal of support    

Support the idea

Song of The Color Orange

List of supporters

Notify your friends

Links about
the human rights in China

Frequently asked questions
about The Color Orange

Support the project by sending
the appeal to your own mailing list


3401759
visits since Jan. 2008