English|Español

Betilthatja-e Kína

a narancs-színt?


Other languages:             

This appeal of support for The Color Orange Project was first sent out in January 2008, to about 25,000 people all over the world. If you have not received it, then sign up for the newsletter, and then you will receive e-mails about the project in the future. Support the project by sending the following request to your own mailing list.


For the press, the mailing-list and other interested people:

Betilthatja-e Kína a narancs-színt?

Help us making a global manifestation about the human rights in China, and support our appeal. If this is going to succeed it will take many people using their own mailing list and networks to send this letter further, only in that way can we create a wave in the global communication and bring TheColorOrange.net project out to all corners of the world.

Translations of the appeal on: www.TheColorOrange.net/uk/page21_hu

Support the idea on: www.TheColorOrange.net/uk/page35

Happy new year

Jens Galschiot, Denmark

Betilthatja-e Kína a narancs-színt?

Csatlakozz egy nemzetközi kampányhoz, azért, hogy Kínában is

tartsák be az emberi jogokat! A kínai rezsim e kampány ellen nem tud védekezni.

Ebben a felhívásban arra kérjük Önt, hogy támogassa a Narancs Színű Tervet, amely megmutatja az önkényuralmi rendszernek az Olimpiai Játékok alatt, 2008 augusztusában, hogy sokan vagyunk, akik felfigyeltünk arra, hogy ebben az országban elnyomják az emberi jogokat.

Az ötlet egyidejűleg elegáns és közérthető. Bármilyen narancs-színű tárgy használatával az Olimpiai Játékok alatt, akár Kínában, akár Kínán kívül figyelmeztetjük az embereket, hogy Kínát egy nagyon lényeges dolog miatt bíráljuk. A lehetőségek száma végtelen: narancs-színű sapka, fényképezőgép-tok, nyakkendő, golyóstoll, papír, ruhadarab, táska, stb. Egyes körülmények között még egy narancs meghámozása is jelzés-értékű lehet.

Semmilyen politikai vagy vallási mozgalom sem szabadalmaztathatja a tervet. A részvétel csak az emberi jogok támogatását jelzi Kínában.

A kínai kormány arra törekszik, hogy tökéletes, makulátlan Olimpiai Játékokat rendezzen és úgy mutassa be Kínát, mint egy modern, jól működő társadalmat a világ milliárdnyi TV-nézője számára. A rezsim minden lehetőséget megragad a kritika elkerülése érdekében. Ám a narancs-szín használata kikerüli a szoros cenzúrát és elgáncsolhatja a rendszer propagandisztikus erőfeszítéseit. Ezzel egyidejűleg milliónyi, elnyomott kínai véleményének adunk hangot a 2008-as Olimpiai Játékok idején.

Az Olimpiai Játékok Szabályzata alapelvként említi «az egyetemes, alapvető, erkölcsi eszmék tiszteletben tartását» és «az emberi méltóság megőrzését célul kitűző, békés társadalom kialakítását». Senki sem állíthatja komolyan, hogy a kínai kormány tiszteletben tartja ezeket. A narancs-szín használata etikus és politikán kívüli kifejezési mód, amely lényegében megegyezik az Olimpiai Mozgalom alapelveivel.

A tervezet csak akkor sikerülhet, ha nagyon sok ember szerez tudomást a narancs-szín jelentőségéről. Normális körülmények között ehhez dollár-milliós költségvetés lenne szükséges. Ennyi pénzünk nincsen, de (talán) számíthatunk az Ön segítségére. Ha Ön és milliónyi, más embertársunk is terjeszti ezt a gondolatot, mi együtt egy ‘pillangó-hatást’ teremthetünk, amely narancs-színű szelet fúj Kínán keresztül.

  • Küldje el ezt a felhívást minden ismerősének, látogassa meg a  www.TheColorOrange.net  c. honlapot és csatlakozzon a levelező listánkhoz. Így rendszeresen kap friss híreket a tervezetről. Küldjön tudósításokat a többieknek az Ön tevékenységéről és a narancs-szín használatára vonatkozó ötleteiről a honlap és a levelező lista segítségével. Így terjesztheti a gondolatot és lelkesíthet másokat is.
  • Használja kreatív módon a narancs-színt az Olimpiai Játékok kapcsán. Ha ön sportoló, vagy az emberi jogokat védő szervezet tagja, ösztönözheti társait narancs-színű anyagok használatára és a kampány nyilvános támogatására.
  • Hollandia olimpikonjai narancs-színű öltözetük miatt automatikusan tagjai a tervezetnek. De mi  a helyzet az Ön országának olimpiai résztvevőivel, vajon ők csak a sport hősei? Képzelje el, hogy az első aranyérmes narancs-színű kendővel törli le a verejtékét…

Jens Galschiot dán szobrász kezdeményezte a Narancs Színű Kampányt. A művész minden politikai és vallási érdekcsoporttól független, aki már több alkalommal valósított meg világraszóló művészeti eseményeket humanista eszmék támogatására, többek között a kínai demokratikus mozgalommal együttműködve.

A narancs-szín használatát – többek között – Kandinsky festőművész mondása sugallta: „a narancs szín olyan vörös, melyet a sárga szín tesz emberibbé”. Kína színe éppen  a vörös, tehát így talán a narancs-szín bevezetésével támogathatjuk a humanista erőket. A narancs-szín mellett szól még a Guantanamo-ban fogva tartottak és Burma, valamint Tibet szerzeteseinek öltözete is.

Reméljük, hogy sok magánember és szervezet dönt a tervezet támogatása és a narancs-szín használata mellett.

 

Jens Galschiot, szobrász, Banevaenget 22, DK-5270 Odense N

Tel.: +45 6618 4058, Fax: +45 6618 4158

E-posta: contact@TheColorOrange.net,

www.TheColorOrange.net


Back to:

Warning: opendir(/customers/thecolororange.net/thecolororange.net/httpd.www/files/): failed to open dir: No such file or directory in /customers/9/f/6/thecolororange.net/httpd.www/index.php on line 205

26 August: Olympic hangover – Media self criticism would be seemly


16 August: Usain Bolt wearing orange bracelet to the Olympic 100m gold record-breaking victory in Beijing


13 August: Rafael Nadal wearing an orange headband in Beijjing


7 August: Application for permission to demonstrate in the 3 special protest zones during OG in Beijing 2008


6 August: China’s OG website hacked ??


17July: Tour de France and TheColorOrange in Narbonne, photos


2 July: Open letter to the participants of the OG2008 distributed to about 30,000 MPs all over the world.


10 June: The Color Orange needs you!! to make an Orange wind blow in China. Click here for more information about The Color Orange supporting groups 


Videos and other information about the activities in Hong Kong


12-15 May: Link to article about this case: The Dutch Olympic Committee fears that The Netherlands will be taken as Orange hostage in Beijing 2008.


8 May: Advises about the use of The Color Orange at the Olympics in Beijing 2008, and the IOC’s latest words of restrictions and dress-code.


8 May: IOC is trying to avoid political manifestations during OG 2008.


30 April: The Pillar of Shame painted orange. See the photos


30 April:  Make pieces of orange cloth and tie them on to sculptures all over the cities where you live and give moral support to the Chinese democracy fighters.


28 April: Declaration  

from TheColorOrange team that was refused entrance into Hong Kong


TheColorOrange in Hong Kong

26 April to 6 May
See all the latest news and pictures
of our orange activities in Hong Kong
when the Olympic Torch arrives


BBC TV about 

TheColorOrange in Greece

17 April: Olympic Torch will be met

with orange actions when it comes to China


14 April: The pen is stronger than the sword


28 March 2008

Greek police bans orange clothes
  during Olympic Torch Relay

Danish activists stopped by the Greek police


The Chinese democracy

 movement backs

The Color Orange Campaign

The Hong Kong Alliance, one of the cornerstones

 of the Chinese democracy movement has now

decided to join the orange manifestations.

see  News

 

 


   Appeal of support    

Support the idea

Song of The Color Orange

List of supporters

Notify your friends

Links about
the human rights in China

Frequently asked questions
about The Color Orange

Support the project by sending
the appeal to your own mailing list


3368017
visits since Jan. 2008